home contact      
   
     

Breaking News: Winnaar West Europese Super Marathon 2016 !! en topduif Floris NL13-1162834 beste ZLU van de laatste 3 jaar !! Dus asduif Pau 3 jaar en nu ook de beste ZLU duif !!

 
 
Home
 
Historie
 
Hoogtepunten
 
Methode
 
Galerij
 
Artikelen
 
Topkwekers
 
Topvliegers
 
Uitslagen
 
Kampioenschappen
 
Nieuws
 
Contact
 

 
 

Methode

Duiven zijn onze passie

Over de twee voerschema’s het volgende:

Het eerste voerschema heb ik gekregen van Arie v.d. Ende uit de Maasdijk. In die jaren 80 de schrik van het Westland. Hij won o.a. binnen enkele weken 2 auto’s. Ik vocht met Arie om het vitesse kampioenschap in de club. De laatste vlucht had hij 15 duiven voor ons. Gelijk daarna ben ik naar hem toegegaan en hem gevraagd of hij me niet een klein beetje wilde helpen met bijvoorbeeld enige tips. Kreeg van hem o.a. zijn voerschema en dat heb ik in de jaren daarna een klein beetje na mijn eigen wensen aangepast. Dit schema is uitermate geschikt voor de programma spelers.


Het voederschema van Beyers dat wij nu hanteren is puur gebaseerd voor de zwaardere vluchten. Het zo gehete Fond-Olympic schema is daar speciaal voor. Wel wil ik enkele aanpassingen mededelen voor de mensen die dit schema willen gaan proberen. Tijdens de laatste drie dagen voor het inkorven vind ik is het moeilijk de duiven aan het eten te houden. In tegenstelling tot het schema geef ik mijn duiven dan ook de laatste dagen een halve dosering van de Fond-Olympic mengeling. Daarna en dat in tegenstelling wat wij eerder deden (3-6-9 korrel) geef ik een mengeling van 3 voer soorten. De superenergie, brilliant en een nieuwe vetrijke mengeling die dit jaar alleen nog maar in Duitsland te verkrijgen was.
Het zwaardere voer geef ik met de paplepel en het vetrijke mengsel geef ik met de koffielepel.


Voor de mensen die toch door gaan met de 3-6-9 korrel één zeer belangrijke tipen dat is datje ze de 3-6-9 korrel moet leren eten. Toen ik het voor het eerst gebruikte wilde men de korrel niet eten. Dus leer ze ruim van tevoren deze korrel te eten. Deze korrel is essentieel is voor de balans in het lichaam.
Vergeet tijdens de kweek de rode Supra start korrel van Beyers niet. Je jongen groeien geweldig op en zijn zeker drie dagen eerder speenrijp dan wanneer je deze korrel nier geeft. Een geweldig product.

Zaterdag:
Bij thuiskomst 1 eetlepelhardvoer (Zonder top) in aparte bakjes klaarzetten in het broedhok.Duif eerst laten eten en drinken dan pas bij de duivin laten. Als duiven voor de middag thuis zijn 's avonds weer een eetlepel VDAB zonder top. Bij de eerste vluchten duivinnen weg na +- 1/2 uur tot 3 kwartier. Ramen licht verduisteren en rust op het hok. Duiven niet uitlaten.

Zondag:
Bij normale vlucht op zaterdag, duiven los ongeveer 20 min a een 1/2 uur, 1 eetlepel zonder top VDAB klaarzetten + schoon water. Na 1/4 uur licht verduisteren en de rest van de dag niet meer op het hok komen. 's Avonds duiven eruit 1/2 uur tot 3/4 uur. 1 eetlepel VDAB klaarzetten met schoon water. In de gaten houden of ze nog erge honger hebben, anders nog 1 of 2 handen op de vloer gooien. (VDAB)

Maandag:
Zie zondag. Wel wat langer loslaten. 3/4 uur tot een heel uur. Bij slecht weer, naar binnen roepen als ze dalen.

Dinsdag:
Los laten ongeveer 1 uur. Voer klaarzetten 1 afgestreken eetlepel (1/2 VDAB 1/2 hardvoer). Van te voeren mengen in een blik. Licht verduisteren, niet meer op het hok komen. 's Avonds los 1 uur. Voer: 1/2 VDAB 1/2 hardvoer. Eventueel een paar handen bijvoeren!!!

Woensdag:
Zie dinsdag.

Donderdag:
Geen VDAB meer geven. Alleen hardvoer. 's Morgens 1 volle lepel. 's Avonds een lepel met kop erop of eventueel 2 eetlepels (zonder kop) voer wat eventueel overblijft na ongeveer 15 minuten verwijderen. Overdag verduisteren. 's Morgens en 's avonds 1 uur los laten.

Bij het inkorven op donderdag alles 1 dag opschuiven en woensdag geen zuivering meer geven. 's Avonds ongeveer 1,5 uur voor het inkorven 1eetlepel hardvoer geven en eventueel nog uitlaten voor het voeren.

Vrijdag:
's Morgens los. 2 eetlepels hardvoer. Wat over blijft na 15 min weghalen. Het hok niet verduisteren!! 's Avonds ongeveer 1,5 uur voor het inkorven alleen een klein beetje snoepzaad geven. Duivinnen ongeveer 5 min. tonen en vervolgens inkorven.

Elke avond na het eten een klein beetje snoepzaad geven .(tussen duim en wijsvinger).Ikzelf leg het altijd naast hun voerbakje in het broedhok.

Deze schema’s gebruikte ik zelf toen ik nog het programma spel speelde. Maar ook nu is dit wel voor het grootste gedeelte hoe ik het doe. Uiteraard word het voer daarop aangepast. Ik verduister nu niet meer. We hingen vroeger altijd een wit laken voor de ramen. Nu werk ik veel met mijn schuiven in het plafond. Deze gebruik ik pas vlak voor de fondvluchten beginnen. Meer licht doet de duiven in vorm geraken.Het spelen met de schuiven.

Elke maandag een bad geven, liefst in het hok, 's morgens na het eten (zelf baden ze bij mij buiten)

Bij langere en zwaardere vluchten, weduwduivinnen er langer bij laten.

Als bij vluchten vanaf 175 km tot 270 km de K.N.M.I. aangeeft dat er sterke N.O.-wind verwacht wordt, dan geef ik ze 's middags nog half om half met snoepzaad. Dit moet je gewoon aanvoelen. Een duif gaat pas na 4 uur vliegen zijn lichaamvetten verbranden.

Het voer:
Voor de zuivering gebruiken wij Superdieet of VDAB van Beyers (Dit is zonder gerst)

PSW van Beyers mengen wij als hardvoer.Voor de fondvluchten vanaf 400 Km Fond-Olympic

Super Energie,Brilliant en de nieuwe Duitse vetrijke mengeling ( voor de laatse voerbeurten voor de vlucht)

Snoepzaad: 5 kg snoep 1 kg lijnzaad, 1 kg katjan, 1kg hennepen 1 kg safloorpitten door elkaar mengen, dit is ons snoepzaad.

Medisch:
Tijdens het broeden een BS kuur. Dit vanaf maart daarvoor niet nodig omdat het water nog te koud is. Als ik de jongen afzet dan geef ik ze een week lang BS. Dit probeer ik zoveel mogelijk bij elke ronde vol te houden. Tijdens het vliegen wordt er regelmatig BS, Belgatai, Ornisol en Orni 3.(Dit is voor de luchtwegen). Afwisselen om de week. In de ruitijd krijgen de duiven een paratyfuskuur. Als de rui voorbij is krijgen ze een wormenkuur.

Voor de vlucht:
7 dagen voor de inkorving (3 dagen) afwisselend Belgatai, Orni 3, Belgasol of Orni speciaal. Dan 2 dagen Belgaforme en de rest tot de dag van inkorving Belgasol.

Na de vlucht:
Na thuiskomst van een zware fondvlucht geef ik de duiven de eerste twee voederbeurten dierlijke eiwitten. Hierdoor herstellen ze sneller. Ik geef ze dit in hun broedbak bijvoorbeeld Tovo. Als je dat niet wilt, geef dan 2 maal dierlijke oliën over het voer.

Vergeet gedurende het hele jaar niet de bijproducten. Om de dag vers grit. Oud stoffig grit eten ze niet. Onze bak allerlei bestaat uit nagenoeg alle emmertjes die voorradig zijn in de duivenspeciaalzaak. Ik ga naar Groeneveld in Honselersdijk en koop daar alle emmertjes die Paul in zijn bezit heeft. Uit elk emmertje neem ik een blik en meng dit door elkaar. Daarbij verkruimel één of twee pikkoeken doe er wat duivenpotgrond en extra zout bij. De duiven zijn er gek op en krijgen zo voldoende mineralen, grit, roodsteen en dergelijke naar binnen.

Verder wil ik zeggen dat Gert-Jan Beute mijn enorm stimuleert. Mede door zijn wijze van schrijven houdt hij mij uitermate scherp. Dingen die je zelf vergeet daar herinnert Beute je aan. Dus Gert-Jan blijf zo schrijven. Er zullen veel mensen zijn die voordeel halen uit jou stukjes. Wij in ieder geval wel.

Veel succes Peet Solleveld

P.S Voor de fondduiven. Deze geef ik vlak voor de echte vluchten beginnen nog een BS kuur tezamen met Belgasol.

 
853884 bezoekers sinds 11-2012
© 2024 - Microbel Nederland